headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Vervoer in China


Het reizen per trein door China is erg goed georganiseerd, en door de economische groei in het land komen er steeds meer goede verbindingen en snelle trajecten. De
Chinese treinen zijn snel, schoon, veilig, goedkoop en efficiënt. De ideale manier dus om rond te reizen!

 

De treinen zijn in vier klassen verdeeld: hard- en softseat, hard- en softsleeper. In de praktijk zul je meestal per hard- of softsleeper reizen, per nachttrein dus. Het reizen per (nacht)trein door China is de beste en meest snelle manier om een lange afstand te overbruggen!

 

China per trein, hardsleeper Reis je in de hardsleeper-klasse dan heb je een bed in een open compartiment met steeds drie slaapbanken boven elkaar (foto links). Het bed is overigens niet zo hard als de naam doet vermoeden, de bank is bekleed met schuimrubber, en je krijgt beddengoed en een kussen. In de hardsleeper-klasse kom je over het algemeen makkelijk in contact met andere reizigers en de lokale bevolking, het is vaak erg gezellig reizen!

China per trein, softsleeper

 

 

 

Wil je wat luxer reizen dan kun je voor een softsleeper kiezen. Het verschil met hardsleeper is dat je in een afsluitbare coupé met 4 bedden slaapt (foto rechts). Je ligt dus een stuk rustiger! Ook zijn de bedden iets breder en zachter. In je coupe heb je een stopcontact en een tafeltje.

 

 

Voor beide klassen zijn op de meeste stations wachtruimtes beschikbaar. Als je tickets voor de softsleeper-klasse hebt  kun je in de speciale softsleeper-wachtruimte wachten. Hier heb je wat meer plaats dan in de drukkere wachtruimtes voor de hardsleeper-klasse!

 

Lees verderop deze pagina onze verdere tips voor het reizen per trein in China!

 

De binnenlandse vluchten worden bijna allemaal uitgevoerd met Chinese luchtvaartmaatschappijen. De kwaliteit van de vliegtuigen is de laatste jaren sterk verbeterd, er wordt voornamelijk met Boeing of Airbus gevlogen.

 

De transfers zijn tijdens de reis niet inbegrepen, tenzij ze vermeld staan in het reisvoorstel. Op de meeste plaatsen is het voordeliger om zelf een taxi te nemen dan om vooraf een transfer te regelen. Je ontvangt van ons van te voren een lijst met daarop alle hotelnamen en adressen in Chinese karakters, zodat je de taxi chauffeur kunt laten zien waar je heen wilt. De taxi’s in China zijn erg goedkoop, een paar euro per ritje. Natuurlijk is het mogelijk de transfers wel door ons te laten regelen. Geef het dan even door, dan nemen we het op in het reisvoorstel.

trein

 

Reizen per trein in China

 

China per trein

 

Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op het station, de bewegwijzering kan verwarrend zijn, en de treinen in China vertrekken over het algemeen precies op tijd! Probeer bij de juiste coupe in te stappen, dan hoef je niet met je bagage door het smalle gangpad de hele trein door!

 

De bagageruimte is beperkt in de trein, neem dus niet teveel bagage mee. Zorg in ieder geval dat je belangrijke spullen in een kleine handbagage-tas zitten. Op sommige trajecten wordt bij drukte de grote bagage in een aparte ruimte vervoerd, zorg dan dat die bagage op slot kan. We raden aan om geen grote, harde koffer mee te nemen, en zo min mogelijk bagage. Hoe minder je bij je hebt, hoe groter de kans dat je bagage bij je in de buurt blijft en hoe makkelijkere je in en uit de trein stapt! In principe is de bagagelimiet 30 kilo, maar heel soms doet men moeilijk als je meer dan 20 kilo bij je hebt.

 

Bij de meeste stations wordt tegenwoordig de bagage gescand, zoals we gewend zijn op vliegvelden. Het is belangrijk om te weten dat je geen wapens of andere gevaarlijke dingen bij je mag hebben. Nu dachten we ook niet dat je dat van plan was, maar mooie in China gekochte koksmessen (zoals onlangs door een van onze reizigers ondervonden) mag je dus ook niet meenemen in trein! Ze worden ingenomen!

 

Veel stations hebben een wachtkamer (Tea-Room), waar je voor een paar Yuan gebruik van kunt maken. Je zit dan lekker rustig, er is thee, en je mag eerder naar de trein!

 

Chinezen kunnen lawaaierig zijn, waarschijnlijk omdat ze gewend om zich in drukke ruimtes te begeven.  Gevolg is dat het ’s nachts in de trein waarschijnlijk niet zo stil is als je thuis gewend bent. Neem daarom oordopjes mee als je denkt dat je daar beoefte aan hebt!

 

In vrijwel elk rijtuig is heet water aanwezig. Je kunt dus zelf een kom/beker en theezakjes/noodlesoep etc. meenemen en soep of thee maken! Ook komt er vaak een karretje langs door de trein (je ruikt hem van verre) met heerlijk eten voor weinig geld. De kwaliteit verschilt maar soms is het een heuse maaltijd!

Reisvoorstel aanvragen
close slider